Szimpla Sziget | Menütervezős alkalmazások
fenntartható táplálkozás, menütervezés, főzés, bevásárlás, szimpla sziget, gabi, kövi, alkalmazás
335
post-template-default,single,single-post,postid-335,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Menütervezős applikációk

Amikor a menütervezés szokását kialakítottam, először csak az “old school” módszert alkalmaztam. Egy nap aztán szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy milyen szuper lenne, ha létezne egy olyan telefonos applikáció, ami a heti étkezések beütemezésével együtt rögvest receptet és bevásárlólistát is varázsol nekem. Már majdnem azon kezdtem gondolkodni, hogy melyik informatikus haveromat vonhatnám be a fejlesztésbe, mire felocsúdtam az hatalmas eredetiség megrészegítő érzéséből és megengedtem magamnak a szerény feltételezést, hogy esetleg ez már másoknak is eszébe juthatott korábban.

Ez a sejtésem természetesen igazolást nyert, ahogy beütöttem a google-ba a megfelelő kifejezéseket magyarul, illetve angolul. Kifejezetten olyan ingyenes appokat kerestem, amelyeken egyszerre érhető el menüterv, recept és bevásárlólista. Ilyenből egy kis kutakodás után kettőt találtam, ezek használatát foglalom most össze. Nagyon szerettem volna magyar nyelvű alkalmazást bemutatni, mert tudom, hogy nem mindenki érti az angolt, de sajnos ebből a szempontból csak félmegoldásig jutottam, ahogy azt majd alább látni is fogjátok. Térjünk a tárgyra!

MEALIME

A Mealime kanadai fejlesztésű, angol nyelven elérhető alkalmazás. Az ingyenes verzióban az applikáció által megadott receptek közül válogathatunk mindig az adott hétre. Az elején jelezhetjük az igényeinket, ez alapján szűri az app a választható recepteket. Én a vegetáriánus lehetőséget választottam, de van „classic” (minden), „low carb” (szénhidrátszegény), „keto” (annál is szegényebb), „flexitarian” (kevés hús), „paleo” (ősember), „pescetarian” (vega, aki hallal csal) és „vegan” (teljesen növényi alapú) opció. Ezeken kívül beállíthatóak az allergiák (glutén, tejcukor, mogyoró, szezám, tojás, szója stb.) is, illetve ha bármilyen hozzávalót nem szeretünk, ezek figyelembe vételével tovább szűri a recepteket az alkalmazás.

Beállítható az adagok mennyisége is, illetve hogy ki dönt a menütervről, mi vagy az alkalmazás. Ez utóbbi még döntési energiát is spórol, de a magamfajta „control-freak” esetében szóba se jön.

Miután beállítottuk az egyéni preferenciákat, kiválaszthatjuk a hétre a kívánt ételeket, amelyeket kategóriákba rendezve találunk: népszerű, téli, frissen feltöltött, legmagasabban értékelt, illetve pasta/pizza, taco/quesadilla, leves/főzelék, stir fry, saláta, stb. Ha ezek közül összeválogatjuk a heti menüt, rögtön el is készíti a bevásárlólistánkat, és amennyiben Észak-Amerikában élnénk, egy órán belül ki is szállítaná az általunk kiválasztott hozzávalókat. Az egyes ételek oldalán három lapfül található, az egyik a szükséges konyhai eszközöket tartalmazza, a másik a hozzávalókat, a harmadik pedig az elkészítés lépéseit.

Előnye a recepteknek, hogy általában 30-40 perc alatt elkészíthetők. Hátrányuk, hogy időnként olyan alapanyagokat tartalmaznak, amelyek nálunk nem mindig fordulnak elő, vagy drágák, illetve nem idénykövetők (pl. chipotle, avokádó, kaliforniai paprika), ezek egyébként könnyen felválthatók is másokkal. Én ezt a receptet próbáltam ki, ez szinte tökéletesen hulladékmentes, ha jól emlékszem csak a szójaszósz üvege és a kukoricaliszt papírzacskója kerül majd kukába egyszer, de nem egy főzés után, mert mindkettőből csak 3-4 evőkanállal kellett.

Természetesen van az alkalmazáson belül „pro” opció, ami havi 2290 Ft, ebben már a saját receptjeinket is feltölthetjük, hozzáférünk még több recepthez, amelyek szerkeszthetővé is válnak, az egyes ételek tápértéke, makro/mikro adatai is elérhetőek. Ennek az appnak ízléses a felhasználói felülete, az ételeket jó minőségű fotókkal mutatják be, ezek alapján hamar kedvet lehet kapni a főzéshez, vagy még inkább az evéshez. Tényleg szinte mindenre gondol helyettünk, viszont az ingyenes verzióban a receptek köre szűk, tehát hamar ki lehet pörgetni a játékot, aztán ha többre vágyik az ember, akkor fáradjon a kasszához.

FOODPLANNER

Ez az alkalmazás szintén kanadai fejlesztés, néhány automatikus magyar fordítással (például az eleve fantáziadús címében, ami Étrendtervező), de egyébként a magyar nyelv sajnos itt sem választható. Ezzel az appal sokkal többet kell tökölni, de sokkal nagyobb a szabadságunk benne, ugyanis szinte korlátlanul tudunk recepteket importálni bármilyen oldalról, illetve saját recepteket is betáplálhatunk már az ingyenes változatba is. Nekem ez az applikáció, pont az utóbbiak miatt jobban tetszett, bár ennek nem valami szép a felhasználói felülete, ami viszont nálam általában másodlagos.

Mivel a receptek körét én határoztam meg, ebbe jobban bele tudtam vinni a fenntarthatóság igényét is, mégpedig úgy, hogy megkerestem a Felelős Gasztrohős oldalt, amit az utóbbi időben nagyon megkedveltem, és onnan importáltam egy csomó receptet (amelyeket egyébként az app enged szerkeszteni), valamint adtam hozzá sajátokat is. A Food Plannerben (a Mealimehoz) hasonlóan heti menüterv készíthető, de itt reggeli-ebéd-vacsora felosztásban, tehát nem csak azt választhatjuk ki, hogy mit akarunk főzni, hanem azt is, hogy konkrétan melyik napon melyik étkezésre.

Az Étrendtervezőben a receptek kiválasztása után kijelölhetjük, hogy mi az, amit meg kell vennünk, ez összeállítja nekünk a heti bevásárlólistát (grocery). Ha bevásárlás közben a már megtalált tételeket kihúzzuk a listáról, ezek a bevásárlást követően egy kattintással hozzáadhatók az otthoni készlethez (inventory). A készletet egyébként külön is szerkeszthetjük, megadhatjuk miből mennyi van otthon, ez a továbbiakban pedig követni fogja a menütervünket, tehát automatikusan csökken a felhasznált tételekkel, és jelez az app, ha valami – szerinte – elfogyott.

Az Étrendtervezővel van tehát sok extra meló, de a szerkeszthetősége előnyökkel is jár, mert teljesen személyre szabhatóvá válik a menü. Akadály sajnos a magyar nyelv hiánya, mert a magyar receptekből a hozzávalókat még észleli és hozzáadja az importált receptekhez, de az elkészítés lépéseit, a tápérték adatokat és a főzés időigényét, valamint a recept nehézségét már nem. Segítséget jelent azonban, hogy az importált recepteknél mindig rögzíti a linket, ahonnan a recept származik, így a hiányzó információkhoz egy kattintással hozzáférünk, feltéve hogy van adott pillanatban internet.

ÖSSZEGZÉS ÉS SZTORIZÁS

Akik nyitottak a digitális megoldások felé, azoknak mindenképpen ajánlom a fentiek kipróbálását, és persze további is appokat is kereshetnek. Én nem töltöttem hónapokat az alkalmazások kutatásával, biztos hogy a piac idővel bővül, és a már meglévő alkalmazások is fejlődnek, vagy éppen megszűnnek. Található étrend tervezésére sok online szolgáltatás is, ami szintén elérhető okos telefonról, internetkapcsolattal. Idő közben eszembe jutottak a testépítők, akik német mérnököket megszégyenítő pontossággal, másodpercre és mikrogrammra kiszámolva viszik be a tápanyagokat. Nekem volt például olyan évfolyamtársam az egyetemen, aki mindig hordott magával dobozokban csirke-rizs-ananász kombót, és amikor csipogott az óra, nem volt kecmec, be kellett lapátolni a tápot. Előfordult, hogy szigorlatra várva azért állt ki a csávó a sorból, mert bejelzett neki a proteinriasztó. Én is szeretem a rendet, és a táplálkozást is nagyon komolyan veszem, de ezt már egy kicsit kényszeresnek éreztem, és a céljaim között az egyszerűsítés, az egészséges és fenntartható táplálkozás szerepelt, nem az Arnold Classic. Ha egyébként valaki kíváncsi a gyúrós étrendekre, annak nem én vagyok az embere, én még fehérjét se szedek, viszont itt van egy csomóféle menü, a változatostól kezdve az egészen viccesig, amelyikben három óránként visszatér a csirke-rizs-brokkoli. Bármelyik fenti alkalmazással, illetve másféle étrenddel lehet próbálkozni nyugodtan, szerintem ha minőségi-, mennyiségi-, illetve környezettudatosság van a táplálkozásban, azzal nehéz ártani magunknak.