Szimpla Sziget | Adventi Bingó
Egy kedves adventi szokás, amellyel kedvet csinálunk a gyerekünknek, hogy rutinszerűen aranyos legyen a lehető legtöbb emberrel. A bejegyzésben elmeséljük részletesen, és még egy letölthető mintát is adunk hozzá.
advent, bingó, gyereknevelés, kedvesség, figyelmesség, empátia, játékos nevelés
735
post-template-default,single,single-post,postid-735,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Adventi Bingó

Megindult az advent, amit természetesen nálunk is imádnak a gyerekek. Persze, hiszen jön az adventi naptár, ahol kis papírzacskókban várja őket valami apróság (édesség, matrica, vitamin, kitűző, könyvecske stb.) reggelente. Ilyenkor valahogy nem tűnik olyan teljesíthetetlennek az ébredés sem. Nagyon vidám időszak ez: készülünk a karácsonyra, feldíszítjük a házat, sok zenét hallgatunk, elkezdődik a Darts VB. 🙂

Tavaly óta újabb szokással bővült az adventi készülődés. Ezt az ötletet egy amerikai anti-bullying konferenciáról lestem el, ami nagyon pozitív és emberközeli volt, a résztvevőknek különböző feladatokat kellett teljesíteniük, és amint mindent abszolváltak, nyereményeket sorsoltak ki köztük. Ebből fejlesztettem ki az Adventi Bingót, aminek a bingó játékhoz túl sok köze nincs, és nem jár érte semmilyen materiális nyeremény, vagy jutalom, ez csupán egy keret.

 

HOGY IS KELL EZT ELKÉPZELNI?

 

Az Adventi Bingó egy 24 négyzetből álló feladatlap a gyerekünk számára, ahol minden könnyedén teljesíthető és az a végcélja, hogy a gyerekünk kedves, figyelmes, segítőkész és empatikus legyen a környezetével. Itt a feltöltött – és szerkeszthető – mintán jól látszik, hogy ezt a mi Emmánkra szabtuk. Ezt mindenki a saját családjára, gyerekére átalakíthatja, mi csak adunk egy-két ötletet.

Vannak olyan feladatok, amelyek iskolatársakra, barátokra, kortársakra irányulnak, így a szociális készségeket fejleszthetik:

 • Kínálj meg valakit a nasidból, gyümölcsödből!
 • Dicsérj meg valakit, aki valamiben ügyes volt!
 • Beszélgess egy olyan gyerekkel, akivel eddig még nem beszéltél!
 • Egyenként öleld meg a barátaidat!

 

Vannak olyan feladatok, amelyek a családtagokra irányulnak:

 • Társasozz az öcséddel/húgoddal!
 • Mesélj az öcsédnek/húgodnak!
 • Írj karácsonyi üdvözletet Mamának és Papának!

 

Vannak olyan feladatok, amelyek az otthoni teendőkre irányulnak:

 • Hajtogasd össze, és tedd el a ruháidat!
 • Tegyél rendet a játékaid között!

 

Vannak olyan jellegű jófejségek, amelyek a gyerek empátiájának fejlődését szolgálják:

 • Vigasztalj meg valakit, aki szomorú!
 • Készíts ajándékcsomagot a szegény gyerekeknek!

 

Egy feladatot nem csak egyszer lehet teljesíteni és naponta akár több rubrika is “kipipálható”. Mi ezt alsós – nyolcéves – kislányunkon teszteltük, szerintünk 6-12 éves korcsoportban simán tud működni, de akár később is, ez mindig az adott gyereken múlik. A lista természetesen fejleszthető, nem kell ragaszkodni a 6×4-es felosztáshoz sem, és az sem gond, ha nem december elsején indul, mint ahogy nálunk is csak a napokban kezdődik a bingózás.

 

MÉGSE, AZTÁN MÉGIS

 

Idén amikor felvetettem, hogy lesz megint Adventi Bingó, Emma nem volt túl lelkes mondván, hogy nem jár érte nyeremény, így értelme sincs. Megkérdeztük, hogy vajon ezeknek a dolgoknak nem éppen a velük járó jóérzés-e a jutalma, és hogy amikor ebben az időszakban eleve sok ajándékot kap: a kalendáriumból, a Mikulástól, Jézuskától és ráadásul a születésnapja is adventre esik, miért igényel további tárgyakat. Megértette miről beszéltünk, de nem tűnt úgy, hogy akad a bingó teljesítésére belső motivációja, ezért ráhagytuk és elmondtuk, hogy nem kell miattunk ezt megtennie, ő dönti el, hogy akarja-e, vagy sem. Aztán másnap azzal jött haza, hogy mégis szeretné a bingót. Azért döntött így, mert együttérzést ébresztett benne, hogy az egyik osztálytársának nincs otthon adventi naptára és úgy gondolta, hogy ezt kedvességgel akarja kompenzálni, ami jó érzést okozott neki és rájött, hogy mégis szívesen csinálna ilyeneket így karácsony környékén, ez a lista pedig ötleteket ad neki. Az a másik kislány egyébként nem volt szomorú attól, hogy nem szokás náluk az adventi naptár ilyentájt, de Emmát rádöbbentette arra, hogy az Adventskalender – vagy, ahogy Ábika hívja, az “Ádvenc” – igazán nem alanyi jogon jár minden gyereknek. Meg aztán, mivel mi azt közvetítettük, hogy ez a bingó teljesen opcionális, és miattunk nem kell megcsinálnia, rájött, hogy lázadásnak sem alkalmas, ha nem akar belevágni.

Egyébként mivel az Adventi Bingóért nincs jutalom, ezért ha nem sikerül maradéktalanul teljesíteni, akkor nincs minek elmaradnia sem, és értelemszerűen szankció sincs. A cél, hogy érezze a gyerek, mennyire megéri kedvesnek, figyelmesnek, segítőkésznek, vagy együttérzőnek lennie, mert az ilyen viselkedésnek bizony van jutalma újabb, mélyebb barátságok formájában, vagy ha egyáltalán kölcsönösségre talál bárhol, mert jónak lenni mindenképpen megtérül valahol.