Szimpla Sziget | Hol vásárolj, ha böki a csőröd a csomagolás?
Tanácsok csomagolásmentes vásárláshoz Pécsett
fenntartható táplálkozás, hulladékcsökkentés, csomagolási hulladék, bevásárlás, tanácsok, tippek
575
post-template-default,single,single-post,postid-575,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Hol vásárolj, ha böki a csőröd a csomagolás?

Az Ebédszemét kihívás megindítása óta sok olyan visszajelzést kaptunk – elsősorban a környezetünkből -, hogy egyre többeknek szúrja a szemét az élelmiszerek csomagolási hulladéka. A hajlandóság sokakban meglenne a csökkentésre, de nem biztos, hogy ráérnek keresgélni, körbejárni a lehetőségeket. Segítségképpen leírjuk, hogy mi mit hol veszünk. (Mivel mi Pécsett élünk, ezért a beszerzési helyek között főleg pécsi üzleteket említek.)

 

A csomagolásmentes/csökkentett bevásárlásnak megvannak a nehézségi fokozatai. Az “alapfok” azt a termékkört jelöli, amely szinte bárhol könnyen beszerezhető csomagolási hulladék kiküszöbölésével, ha viszünk saját tárolókat. A “középfok” már valamivel nehezebb, ide azok a termékek tartoznak, amelyeket csak megadott helyeken lehet beszerezni csomagolás nélkül. A “felsőfokhoz” olyan dolgokat sorolok, amelyeket szinte lehetetlen csomagolás nélkül beszerezni. Ezeknél az egyetlen út a csomagolás elkerüléséhez, ha magunk állítjuk elő őket. Nekem ilyen például a tortilla, amit magam szoktam sütni, illetve találkoztam olyannal, aki dohányt termeszt a kertjében, és azt szívja füstszűrő nélkül.

 

BEUGRÓ – MIRE LESZ SZÜKSÉGED?

 

Saját tárolókra mindenképpen szükséged lesz, bár van olyan profi, aki ezek nélkül is megoldja, csak ez elég nagy feltűnést kelt. Itt az alapfelszerelés:

1. Bevásárlótáska – Lehet vászontáska, újrahasznosított műszálas bevásárlószatyor, fonott kosár és banyatank is. Bármi, ami méretéből és strapabíró anyagából kifolyólag alkalmas arra, hogy hazahordd benne a bevásárolt árukat.

2. Vászonzsákok – Zöldségekhez, pékárukhoz, gabona- és rizsfélékhez ideálisak a strapabíró, mosható és zsinórral zárható zsákok. Manapság már számos helyről megrendelheted, de el is készítheted, ha van rá időd, és varrógéped. DIY arcoknak itt egy videó is. Pécsett a Zöld Blokknál vásárolhatsz is, erről majd alább részletesebben. A Spar is most vezeti be a mosható műszálas zsákjait, amelyek 3 kg-ra vannak hitelesítve. Az sem kizárt, hogy már rendelkezel is ilyen zsákokkal, nekünk például cipős zsákjaink voltak, amiket elkezdtünk vásárlásra használni.

3. Tároló dobozok – Ezeket sajtvásárlásra szoktuk használni, de felvágottakhoz vagy akár húsokhoz is kiválóak lehetnek. Fontos, hogy tetővel zárhatóak legyenek. Mi jégkrémes, illetve ételhordó dobozokat használunk. Ezek könnyen tisztíthatóak. Praktikus darabokat lehet kapni online is, illetve számos boltban, az Ikeának például elég széles a termékkínálata.

4. Üvegpalackok – Tejhez, olajokhoz. Csavaros tetővel zárható üvegek, amelyek könnyen moshatóak. Ilyeneket lehet rendelni is innen és innen. De erre a célra használhatók olyan palackok is, amelyekben például paradicsomszósz vagy rostos gyümölcslé volt eredetileg, ezek kaphatóak gyakorlatilag bármelyik szupermarketben.

5. Kulacs – Vízhez első sorban. Most nagy divat a BpA-mentes kulacs, egy csomó palackon jelzik, hogy nem tartalmaz biszfenol-A nevű anyagot, és jó pénzért adják. Akit érdekel a téma, itt egy alapos cikk, ez alapján eldöntheted, hogy feltétlenül szükséged van-e ilyenre. Szerintem nem, én fémpalackot használok egyébként, de üveget is lehet, a lényeg, hogy jól zárható legyen.

 

ALAPFOK – ZSÁKOS EMBER

 

Ha rendelkezel a fenti felszereléssel, nekivághatsz. A legjobb, ha mindig tartasz magadnál zsákot és szatyrot. Ezek annyira kicsire összehajtogathatók, hogy nem csak a hátizsákban és kézitáskában, hanem kabátzsebben is elférnek simán. Soha nem lehet tudni, hogy mikor jön szembe egy piac, egy zöldséges, vagy egy útszéli gyümölcsárus. Fel kell készülni, mert ha te nem is számítasz rájuk, ők mindig számítanak rád, és arra, hogy nincs nálad zsák, ezért a kezük ügyében tartják a műanyagzacskót, amivel csípőből tüzelnek, ha nem vagy elég szemfüles.

Milyen élelmiszereket tudsz különösebb gond nélkül a legtöbb helyen a saját tárolódba csomagoltatni?

1. Zöldség és gyümölcs – Van, ahol neked kell lemérni, van, ahol a pénztárnál mérik. Nem kell annyi zsák, ahányféle dolgot veszel, elég lehet akár egy-két nagyobb, jó teherbírású. Főleg, hogy vannak darabra vásárolható áruk is, ahol mérni sem kell. Én a legtöbb esetben csomagolás nélkül teszem a sárgarépát, almát, cukkinit stb. a mérlegre/futószalagra, és mérést követően megy a zsákba. Ha én mérem, akkor a címkéket egyenként ráragasztom a zsákra, ha a pénztáros méri, nem szokta zavarni, hogy nem zacskóban hozom. Van persze olyan zöldség, gyümölcs, ami apróbb szemű, azt természetesen külön zsákba teszem. Egy vásárlás alatt általában négy-öt, különböző méretű zsákot használok.

2. Kenyér és péksütemények – Ezek részére mindig fenntartok egy külön kenyeres zsákot, ami vastagabb, nagyobb méretű. Ebbe teszem a kenyeret, zsemléket, kifliket. Vannak a csokimázas, ragadósabb péksütemények, ezeket nagyon ritkán veszünk, de erre például jó lehet a papírzacskó, amit olyan boltokból hozok, ahol találok nem “ablakos” változatot.

3. Sajtok és felvágottak – Azokban az üzletekben, ahol létezik ezek számára külön pult, illetve kisboltokban egyáltalán nem szoktak problémát csinálni abból, ha viszem a saját dobozomat, simán “tárázzák”, azaz levonják a tömegét a méréskor. Én sajtot a Búza téri termelői piacon szoktam venni, vagy a Vásárcsarnokban a Holland sajtboltban, akiknek a lakókocsija megtalálható a Praktiker parkolójában is. (Ez már felkacsintás a középfokra.)

4. Hús  – Előrebocsátva, hogy én már több, mint másfél éve nem eszem húst, úgy tudom, hogy a kisebb henteseknél nem csinálnak problémát abból, hogy a húst dobozba tegyék. A szupermarketek húspultjai a NÉBIH-re mutogatva utasítanak vissza, ha a saját tárolódba kéred a húst, tehát nem mindenütt oldható meg a húsvásárlás csomagolás mentesen, de azért hentesüzletből elég sok található, így nem indokolt a középfokú nehézség.

5. Víz – A PET palackok elkerülése az egyik legegyszerűbb feladat, hiszen, ha rendelkezünk egy kb. félliteres kulaccsal, akkor bárhová vihetünk magunkkal csapvizet. Én eddig ezt a szokást követtem, aztán jött a múlt héten a hír, hogy Magyarországon sok helyen magas az ólomtartalma az ivóvíznek, aminek az épületek öregedő vízvezetékrendszere az oka. Főként az 1945 előtt épített házak érintettek. A miénk ugyan nem ilyen, de a térképen mégis a vörös zónában vagyunk, szóval egyelőre bizonytalan vagyok ebben a kérdésben. A csapvizet egyébként be lehet küldeni elemzésre a Népegészségügynek (ÁNTSZ). Megoldás lehet a ballonos víz is, amit a családunk egy része fogyaszt. A “vizesember” minden kedden jár Pécsett, és házhoz hozza, a betétdíjas üres ballonokat pedig elviszi. Pi-vizet is lehet rendelni (Pécsett innen vagy a Zöld Blokkból. (lásd alább részletesen)

KÖZÉPFOK – FELDERÍTŐ

 

Ehhez már szükség van terepismeretre, és ahogy fent említettem, nekem ez csupán Pécsett adott. Nagy igény lenne egy csomagolásmentes térképre, ami fejleszthető, vagy akár a google térképén jelezni, hol vásárolhatunk csomagolás nélkül. Kump Edina, a magyar zerowaste egyik igazi dívája egyébként elkezdett egy – főleg Budapest-központú – listát, ahol termékek szerint mutatja a csomagolásmentes vásárlás alternatíváit. A lista három évvel ezelőtti, lehet hogy nem minden eleme “hatályos”.

1. Kávé – Pécsett kimért és igény szerinti szemcseméretre őrölt kávé kapható a Caffé Grande Italiában, kell hozzá egy doboz, illetve ha erre a célra tartogatják a kilogrammos kiszerelés strapabíró műanyagzsákját, ami egy aromazáró csipesszel ellátva alkalmas tárolóvá válik, ahol nem illan el a kávé íze és illata sem túl hamar. Ez elég sokszor újra felhasználható, annyira vastag.

2. Tea – Ha én szálas teát szeretnék kimérve venni, akkor Uránvárosban a Szilárd Leó Parkban található Park Pavilon Caféban vásárolnám meg. Az egy szuper hely egyébként is, ott van a játszótér bejáratánál, a gyerekek is nagyon szeretik. Szálas tea kapható még a két keleti csemegében, a Király utcai Dubai Szupermarketben, illetve a Rákóczi úti Suhail Market élelmiszerboltban. Ehhez még kell otthonra teafű áztató, azaz “teatojás”, és akkor viszlát filter, viszlát papír teásdoboz.

3. Rizs- és gabonafélék – értem utóbbiak alatt a kölest, hajdinát, quinoát, zabot, bulgurt, kuszkuszt stb., amelyek a rizsfélékhez hasonlóan kiválóak köretnek is. Ezeket mind megtalálod a fent említett Suhail és Dubai market boltokban. Mindkét helyen szoktam vásárolni, a termékkínálat hasonló, de a Suhailt jobban kedvelem, mert ott nem követ mindenhová a boltos bácsi szúrós tekintete, akiről mindig Ali Baba rosszindulatú bátyja jut eszembe. Gabona- és rizsfélék egyébként kaphatóak a Zöld Blokkban, az új kedvenc boltomban is, amelynek lejjebb egy külön pontot szentelek.

4. Hüvelyesek – tehát a babfélék, csicseriborsó, lencsefélék. Ezek közül sokat lehet kapni zöldségeseknél, piacokon, a fenti két keleti jellegű boltban, illetve természetesen a Zöld Blokkban.

5. Tejtermékek – A Vásárcsarnokban kapható házi tej kimérve (a keleti bejáraton belépve bal kéz felé az egyik pavilonban). Próbálkoztam házi vajat is vásárolni a saját dobozomba kimérve, de hatósági előírásokra hivatkozva ezt megtagadták. Szombat reggel próbálkoztam, hosszú volt a sor, talán kisebb forgalom mellett készségesebbek lettek volna.

Amikor 2017-ben Freiburgban ráakadtunk egy csomagolásmentes boltra, azt gondoltam, hogy minimum 5-10 évnek kell eltelnie, mire Pécsett is nyílik egy ilyen. Attól tartottam, hogy itt nem érné meg, mert nem lenne rá elég nagy igény. Úgy gondoltam, nem tartunk ott még szemléletben és jólétben, hogy belássák az emberek, a saját érdekük a hulladékcsökkentés. Ehhez képest másfél év elteltével megnyitott Pécsett a Zöld Blokk, amit ujjongva üdvözlünk.

A bolt Kertvárosban, a Nagy Imre út 25. szám alatt található, egy tízemeletes aljában. Minden hétköznap 9.30-17.30 között tart nyitva, ezért munka után igyekezni kell, ha ki akarunk érni. Mindenkinek nagy-nagy szeretettel ajánlom, hogy látogassa meg a boltot, mert nagyon barátságos hely. Egy fiatal házaspár, Enikő és Gábor üzemeltetik, akik tök aranyosak. Nemrég kezdtek bele, és a kínálatuk folyamatosan bővül. A kimérve vásárolható élelmiszerek – a fent felsoroltakon kívül, a teljesség igénye nélkül, kedvcsinálónak – a következők:

0. Tárolók – a mindent megelőző lépés: a zsák, üveg vagy tárolódoboz, amiben elviheted, amit vásároltál.

1. Tészta – 4 tojásos és durum, 6-8 féle alakban.

2. Fűszerek – kb. huszonötféle, pl. oregánó, bors, kurkuma, fűszerpaprika, bazsalikom, babérlevél, kakukkfű, rozmaring stb., illetve zöldségkeverék.

3. Müzli – gyümölcsös és csokis, zab és kukoricapehely.

4. Olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, szezámmag, tökmag, lenmag.

5. Olajak – napraforgó-, repce-, tökmag- és olivaolaj.

6. Édességek – csokoládé bevonatú mazsola, mogyoró, áfonya, gyümölcssajtok, fahéjas almakarika stb.

7. Lisztek – csicseri-, durum-, zabliszt (gluténmentesben is), teljes kiőrlésű kenyérliszt, valamint kukoricadara.

8. Popcorn – ennek nagyon örültünk, főleg a gyerekek.

9. Só – Himalája, parajdi és tiszta só.

10. Sörélesztőpehely – több helyen kerestem, itt találtam először.

11. Kókuszreszelék – ez süteményekhez sem lesz rossz.

12. Puding- és fasírtporok – ezek is többféle ízben.

 

Egy ilyen felsorolás után felmerülhet a kérdés, hogy ezek az áruk vajon milyen csomagolásban érkeznek a boltba. Csak nem az ökrös szekér rakteréből lapátolja a Gábor az üvegtartályokba? Természetesen gépjárművön, papírzsákokban érkeznek, amelyek aztán a szelektív hulladékgyűjtőben végzik. Ezeknek a boltoknak sem nulla a környezetterhelésük, viszont lényegesen alacsonyabb, mint egy nagyáruháznak. Ez persze a méretükből is adódik, ami viszont korlátot jelent a befogadótér és a termékkínálat szempontjából, így nem tudnak olyan széles vevőkört kiszolgálni, mint egy nagyobb szupermarket. Ezeknek a boltoknak a lényege, hogy segítenek normalizálni a vásárlók környezetterhelését, csökkenteni a háztartások hulladéktermelését, és bizonyítják, hogy így is lehet élni. A Zöld Blokk és a hasonló boltok, illetve az ide köthető vásárlói szokások példaként állhatnak a vásárlók előtt.  Ha a fenntarthatóság igénye széles körben jelentkezik, az ilyen boltok száma és mérete növekedhet, illetve ezeket a vásárlói igényeket felismerhetik a nagyvállalatok is. Megjegyzem, hogy az elmúlt hónapok hírei alapján a Tesco és a Spar esetében már jól látható jelek mutatkoznak a környezettudatosabb irányvonalra.

Kedves Olvasó! Remélem, hogy a fenti felsorolásokkal és tippekkel segítséget nyújtottam. Az a jó hírem, hogy a környezettudatosabb vásárlást már ma elkezdheted, ha rendelkezel megfelelő tárolókkal. Fontos, hogy légy türelmes másokkal és magaddal is, kis lépésekben haladj és meg fogod látni, hogy az otthonodban hetek alatt lényegesen csökkenni fog a hulladék mennyisége. Hajrá!

HA TETSZETT EZ A BEJEGYZÉS, OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL IS!