Szimpla Sziget | Ebédszemét Kihívás
Izgalmas kihívás, hogy az elkészített étel minél kevesebb hulladékkal járjon.
fenntartható táplálkozás, zero waste, hulladékmentesség, kihívás, környezetvédelem, táplálkozás
481
post-template-default,single,single-post,postid-481,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Ebédszemét Kihívás

Van aki hálaimát mond étkezés előtt, és van aki fotót készít, aztán kiposzoltja valahova és odatageli, hogy #foodporn, vagy #nyami. A kajás posztok egyszerre irritálók és inspirálók, tálalás kérdése. Büszkék az emberek a főztjükre, és bombázzák a vele a közösségi oldalakat.

Sokat hallani a tudatos táplálkozásról, a természetes, vegy- és tartósítószermentes, fenntartható gazdaságból származó, vagy bio-élelmiszerekről, illetve különféle étrendekről, mint a vegán, paleo, ketogén, mediterrán stb. A hulladékról viszont ritkábban esik szó a kajával kapcsolatban, mert az kényelmetlen téma.

Nálunk a háztartási hulladékoknak a legnagyobb része a konyhában képződik, jellemzően az élelmiszerek csomagolásából. Épp emiatt pattant ki a fejemből ez a kihívás, ami a főzésnek pont a holt térben settenkedő oldalára tereli a figyelmet. Életemben először posztolom ki, hogy mit főztem, de a fotó kedvéért mellétettem a vele járó hulladékot. Ugyanerre kérlek Téged is!

A KIHÍVÁS SZABÁLYAI

 

1. Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.

2. Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém stb.) és helyezd el az elkészült étel körül. Törekedj arra, hogy a termelt hulladék mennyisége minél kevesebb legyen.

3. Fotózd le ezeket együtt.

4. Tedd ki Facebookra, Instagramra, meg az étkező asztalra, és tedd hozzá a #szimplaszigetkihívás, vagy a #ebédszemétkihívás taget, hogy rá tudjunk keresni, de elküldheted nekünk is, illetve megoszthatod az Ebédszemét Kihívás eseményoldalán.

Extrák:

5. Ha kedved tartja, írd meg az egyes hozzávalókat, azok költségét és a velük járó hulladékot, valamint az elkészítés módját!

6. Írd meg, ha bármi megjegyzésed van a dologgal kapcsolatban például, mit találtál nehezen, mit cseréltél ki, hol vásároltál.

ÍZLETES, EGÉSZSÉGES, OLCSÓ

 

Én ezeket a célokat tűztem ki magam elé, azzal az adalékkal, hogy még a kajával járó hulladékot is csökkentem. Ha hitetlenkedsz, barátom, arról az olyan közhiedelmek tehetnek, hogy ami egészségesebb az vagy drágább, vagy nem jóízű. Az meg, hogy ne legyen becsomagolva, egyenesen kizárt, hiszen akkor hova írnák, hogy egészséges, ugye?

Nem sikerült minden hulladékot teljesen kiküszöbölnöm, de elégedett vagyok, hogy szépen odafér a kaja is fotóra és nem a hulladék uralja a képet. Én népszerű ételek húsmentes verzióit készítettem, a következő napokban ezek képeit fogom megosztani a közösségi felületeinken. Négy személyre főztem mindent, és mindegyik megállt 2000 Ft alatt. Mivel a zöldségek ára ilyentájt még az égben van, ezek egy részét a kicsit csúnyább, leértékeltek közül válogattam, így is tökéletes lett az étel. Nem kifejezetten idényzöldségekkel dolgoztam, aki megoldja azokból, az pluszpontot kap! 🙂 Egyes olyan hozzávalók csomagolásait, amelyekből 1-2 kanállal használtam pl. olivaolaj, nem tettem a képre. Egy receptet leírtam részletesen, a többit pedig későbbre tartogatom, majd meglátjátok.

CSÓRÓ VEGA LASAGNE

Hozzávalók:

A raguhoz két db cukkini – kb. 160 Ft – biohulladék

20 dkg zeller – kb. 120 Ft – biohulladék

30 dkg vörös lencse – kb. 180 Ft – kimérve, nincs hulladék

két szál répa – kb. 80 Ft – biohulladék

1 fej vöröshagyma – kb. 20 Ft – biohulladék

1 gerezd fokhagyma – kb. 20 Ft – biohulladék

egy üveg paradicsomszósz – 400 Ft – üvegpalack

1 dl száraz vörösbor – 170 Ft – elárulom, hogy a Lisiczáé visszaválthatós üvegben van

2 kanál olivaolaj

oregánó, só, bors

Tészta helyett kb. fél kiló maradék kenyér, az se baj, ha száraz, sőt – 150 Ft

30 dkg füstölt keménysajt – kb. 500 Ft – termelői piacon kimérve, nincs hulladék

A meghámozott répát, cukkinit és zellert nagy lyukú sajtreszelőn lereszeled. A vörös lencsét csak átöblíted, nehogy véletlen beáztasd, mert úgy szétesik. Nagy lángon egy nagyobb fazékban az apróra vágott hagymát és fokhagymát olivaolajon megpirítod, sózod, borsozod. Ráküldöd a vörös lencsét, pirítod 1-2 percig sűrűn kevergetve, nehogy odakapjon, aztán megkínálod borral, és kevergeted még 1-2 percig. Hozzáöntöd a lereszelt cukkinit, répát és zellert, alaposan elkevered a lencsével, főzöd további 3-4 percig, majd bedobod a buliba a paradicsomszószt, elkevered és megszórod oregánóval. Közepesre veszed a lángot, ráteszed a fedőt a lábosra és hagyod főni további 10 percig.

Amíg a ragu gondolkodik, bekapcsolod a sütőt kb. 200 fokra és felszeled a kenyeret vékony szeletekre, ezért is jó, ha szikkadt, mert akkor szép vékonyra lehet szelni. Kikensz egy jénai tálat kis olivaolajjal. Ha megfőtt a ragu, elkezded belepakolni a rétegeket: egy réteg ragu, amit jól elterítesz a tál alján, arra jön egy réteg kenyér és ezt váltogatod úgy, hogy az utolsó réteg ragu legyen, amire rászórod a reszelt sajtot és az egészet beteszed kb. 30-40 percre a sütőbe. Csak a tetejét nézd, és kiveszed ha a sajt szépen megpirult, de nem úgy, mint aki kómába esett a szoláriumban, hanem mint aki csak úgy elbóbiskolt. Meglátod, hogy a kenyerek gyönyörűen magukba isszák a szósz nedveit, és az egész össze fog állni, mint Back Street Boys. A lencse és a zöldségek miatt a ragu állaga hasonlít a darálthúsos verzióra, csak nem lesz olyan szaga, mint a csokoládépusztai sertéstelepnek. Kijön kb. 1800-ból négy főre. Szívesen, egészségedre! (Aztán edd is meg, nehogy élelmiszerhulladék legyen belőle a végén!)

KÉRLEK OSZD MEG EZT A BEJEGYZÉST, HOGY A KIHÍVÁS HÍRE MINÉL TÖBB HELYRE ELJUSSON!