Szimpla Sziget | #csácsomicsá
Mondj búcsút a csomagolásnak! Újabb izgalmas kihívás, amelyben egyszerűen csökkentheted a háztartásod hulladékát. Egyszerre egy lépés.
fenntartható táplálkozás, zero waste, hulladékmentesség, kihívás, környezetvédelem, táplálkozás
637
post-template-default,single,single-post,postid-637,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

#csácsomicsá – Szimpla Sziget kihívás

Újabb kihívásra buzdítunk: mondj búcsút a csomagolásnak! Na, nem kell kiborulni, nem azt várjuk, hogy holnaptól fullba toljad a zero waste-et, mi sem hallottunk még olyanról, aki egy lépésből mattot adott a kukásautónak.

A május több oldalon is a csomagolásmentesség jegyében telik. Több akcióhoz, flashmobhoz lehet csatlakozni ebben a hónapban. Tegnap adtunk egy csomó tippet és tanácsot, ezek segítségével megindulhatsz a csomagolási hulladék szörnyű hadai ellen. Ez a cselendzs most a bevásárlás témájára koncentrál.

A #csácsomicsá-ban nagyon egyszerű dolgod lesz:

1. Válassz ki egy neked fontos élelmiszert, amit eddig jobbára csomagolásban vásároltál! – lehet bármi: zöldség, tészta, sajt, felvágott, tej, kávé, tea, csokoládé, kenyérféle, rizs, akármi.

2. Ettől kezdve szerezd be csomagolás nélkül! – használd a saját tárolókat (zsák, doboz, palack).

3. Ha sikerült, fotózd le, posztold ki a #csácsomicsá taggel ellátva, és írd le mellé röviden hogyan és honnan sikerült csomagolásmentesen megvásárolni! 

Ennyi lenne. Fontos, hogy megjelöld honnan szerezted be, ezzel az ismerőseidnek is ötleteket adhatsz, és a példádon keresztül mások is felfigyelhetnek a csomagolási hulladékra, mások is kedvet kaphatnak, hogy környezetbarát megoldásokat keressenek. Leírhatod nyugodtan azt is, hogy miért fontos és kedves neked ez dolog, amit mától kezdve csomagolási hulladék nélkül veszel. A lényeg itt éppen az, hogy megmutasd, nem lemondanod kell róla, hanem csak beszerzési helyet, vagy módszert váltanod.

“Nekünk nem maroknyi emberre van szükségünk, akik tökéletesen űzik a hulladékmentességet, hanem milliókra, akik tökéletlenül” – olvasható mostanság számtalan öko-rajongói oldalon, mint amilyenek mi is vagyunk. Az idézetet Anne-Marie Bonneau zero waste chef oldalán találtuk, és tudunk azonosulni a gondolattal. A hulladékcsökkentés nem egy ugrás, hanem egy folyamat. Tök hasonló a fogyáshoz. Ha mondjuk extrém léböjt kúrával ledobsz 15-20 kilót pár hét alatt, annak az eredménye nagyon látványos, de valószínűleg nem lesz olyan tartós, mintha szisztematikus, fenntartható változásokkal egy év alatt szabadulsz meg 5 kilótól, amit aztán továbbiak követnek, amíg be nem áll az egyensúly, de addigra az életedben szépen lassan megváltozott nagyon sok minden, és végeredményben egészségesebb és boldogabb lettél.